nedeľa 7. júla 1996

Jadran 96 - Slovinsko si pekné ale drahé


Hurá Jadran alebo ach tá vojna

Poznámka na úvod: Chorvátsko bol náš prvý väčší výlet na bicykľoch do zahraničia. Trval 18 dní počas ktorých sme navštívili 5 štátov (SK, A, SLO, HR, H) a prešli 2000 km. Bola to naša škola cykloturistiky, ale aj tu platí, že učiť sa je stále čo.


DEŇ ŠIESTY (Slovinsko si pekné ale drahé)


Ráno sme sa zobudili do krásneho ale zaroseného rána. Očistili sme stan od slimákov, natrhali zopár jabĺk a hurá do Slovinska. Veľmi nemilo nás oproti Rakúsku prekvapili ceny potravín, ale príroda je tu pekná. Z Mariboru sme sa pustili mimo hlavný ťah do slovinského hlavného mesta Lubljane, cez krásnu dolinu a dedinu so zaujímavým názvom, Slovenská Bistrica

Tu sme sa cez obedňajšiu prestávku zastavili na lúke blízko horského potoka. Ani náhodou nás nenapadlo, že je to súkromný pozemok. Spočiatku k nám zo zvedavosti dobehli dve malé decká, boli milé ale vôbec nám nerozumeli chceli len upútať našu pozornosť. Neskôr prišla staršia pani, asi majiteľka pozemku, bola taká milá, že nás tam nechala rozložiť sa. Asi bola sama, pretože bola veľmi rada keď sa mohla s nami porozprávať. Až od nej sme sa dozvedeli, že aj v Slovinsku si museli svoju nezávislosť vybojovať vo vojne a ju to stálo syna. Keď nám ukazovala jeho fotku, bolo mi jej veľmi ľúto. Ako sme od nej odchádzali pribehla k nám s malým darčekom, čokoládou na cestu. Veľmi krásna časť Slovinska je údolie rieky Sáva. Koryto je úzke, voda čistá (tmavo zeleno-modrá) a na niektorých úsekoch veľmi dravá, vhodná na rafting >>.

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára