nedeľa 7. júla 1996

Jadran 96 - Winetouuuuuu - Plitvice


Hurá Jadran alebo ach tá vojna

Poznámka na úvod: Chorvátsko bol náš prvý väčší výlet na bicykľoch do zahraničia. Trval 18 dní počas ktorých sme navštívili 5 štátov (SK, A, SLO, HR, H) a prešli 2000 km. Bola to naša škola cykloturistiky, ale aj tu platí, že učiť sa je stále čo.


DEŇ JEDENÁSTY (Winetouuuuuu - Plitvice)


Pri mori sme boli síce iba necelé tri dni ale stačilo nám to. Ťahalo nás to ďalej. Každý určite videl film „Poklad na striebornom jazere", niektoré scény boli vraj natáčane na Plitvických jazerách. Byť tak blízko Plitvíc a nenavštíviť ich, to teda nie! Náš ďalší cieľ boli teda plitvické jazerá. Tak ako sme sa zviezli k moru bolo teraz treba šlapať hore. Z prímorského mestečka Senj to bolo zhruba 700 výškových metrov, ktoré sme museli zdolať. Dosť dlho sme sa snažili šľapť na bicykli ale nedalo sa. Strašná horúčava a strmé stúpanie nás veľmi rýchlo dorazili. Na vrchole bolo vidieť nejakú chatu alebo hotel. V duchu sme verili že nepôjdeme až tam, ale na našu smolu sme museli ešte vyššie. Vyčerpaný tlačiac bicykle celé doobedie, kedy tedy na nás zatrúbili z oproti idúcich aut. „Akí blázni, kam sa to trepú." To prečo trúbili sme pochopili až neskôr. Na vrchu sme si oddýchli načerpali vody a spustili sa dolu.

Dôsledok vojny v Chorvátsko V mestečku Otočac sme sa prvý krát stretli s dôsledkami vojny medzi chorvátmi a srbmi. Skoro na každom dome bola vyvesená chorvátska vlajka, potraviny boli o niečo drahšie ako inde a ľudí bolo pomenej. To však nebolo všetko. Vedeli sme, že niekde v oblasti Bihača sa bojovalo, ale to čo sme videli bolo ešte dosť živé. Čím sme išli ďalej tým to bolo horšie. Všetky domy boli zničené a dediny vyľudnené, žiadny náznak života. Pri pohľade na všetky tie vypálené a zničené domy, neupravené dvory a záhrady plné ovocia bolo vidieť jediné, utekajúcich ľudí, ktorí si chcú zachrániť svoj život. Už len pri pomyslení na to čo sa tu asi robilo nám po chrbte prechádzal mráz. Ak mám byť úprimný trochu sme sa aj báli.

Podobne to vypadalo aj v Plitvickom národnom parku. Pri pohľade na pstruhov v potoku sa nám naša nálada hneď zlepšila. Na Plitvické jazerá sme sa veľmi tešili, predsa len zábery vo winetuovi boli super. Národný park je zaujímavý prekrásnou prírodou, sústavou niekoľkých jazier s čistou modrozelenou vodou a niekoľkými kaskádovými vodopádmi. Okolo väčšiny jazier sú postavené drevené chodníky a je možné dostať sa priamo až k vode a k vodopádom. Nepodarilo sa nám dostať priamo až k najkrajším plitvickým vodopádom (predsa len bicykle nám teraz vadili) ale všetko to vypadá naozaj tak ako v tom filme.(Odporúčam navštíviť) >>.

Related Posts by Categories



Widget by Hoctro | Jack Book

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára